English version
Kitchen Budapest és Trafó bemutatja

Bacarobo

Európa 2010 Budapest

Az első európai hülyerobot verseny

Gondolkodj!

Tehát megvannak az társak, akikel hülye robotot fogsz készíteni!

Ezután az ötletelés következik. Találd ki a világ leghaszontalanabb, legreménytelenebb robotját!
Ne feledd a 3 fő szabályt:A feladat egy olyan robot építése, amely

  1. automatikusan működik
  2. teljesen haszontalan
  3. vicces.

Öszegyüjtöttünk néhány inspirációt, amelyek hasznosak lehetnek az ötleteléskor. Persze ez csak néhány kiragadott példa, és nem szabad hogy korlátot jeletsen az ötleteléskor.

Rengeteg féle robotot létezik még, amelyek tárgyalására itt nincs hely, és még több lehetőség van, amelyek a feltalálójukra várnak!


Braitenberg gépA Braitenberg gép a legegyszerűbb állat-szerű robottípus. Egy egyszerű szenzor van közvetlenül a motorra kötve. Gyakori a fénykövető megoldás, amikor két fényszenzor kimenete kapcsolja közvetlenül a robotot hajtó motorokat. A gép így a nagybb fényinger felé fog fordulni, ha pedig kiegyenlített a két szenzor ingere, akkor egyenesen halad.

Fogkefe robot


Ez még egyszerűbb robotika. Egyetlen vibramotor van egy fogkefe levágott végére ragasztva. Nincs szenzor, pusztán a fogkefe sörtéinek véletlenszerűsége eredményeként alakul ki egy állatszerű, intelligenciát imitáló viselkedés.
Theo-Jansen kinetikus szobraiAnalóg-mechanikus kinetikus szobrok amelyek szintén állatszerű, helyüket változtató robotok. Ezek a gépek bonyolult mechanikai szerkeszeteken keresztül hasznosítják a szél energiáját és lépegető mozgással haladnak. Olvass Theo-Jansenről a Wikipédián ha többet szeretnél tudni róla. (angolul)

Nos, ha készen állsz...

Küldd el az ötleted!